Většina kávy, kterou konzumujeme, pochází pouze ze dvou variant, a to Robusty a Arabiky, nebo směsi obou druhů. Směs kávových zrnek Arabicy a Robusty má silné aroma a dlouho si zachovává svou výraznou chuť. Aroma kávy se odvíjí od nadmořské výšky. Čím výše jsou kávovníky položené, tím je káva výraznější. Podle způsobu zpracování si pak můžete pořídit buď celá zrnka, nebo rovnou namletou kávu, se kterou už nemáte žádnou práci. Arabica - Kvalitnější Arabica je náročnější na pěstování i sklizeň – pěstuje se ve vysokých nadmořských výškách. Má jemnější plnou chuť, je aromatičtější a oproti Robustě méně hořká. Šálek kávy z Arabicy poznáte podle kyselých ovocných chutí, jemných tónů květin nebo čokolády a ořechů. Arabika tvoří asi 70 % světové kávy a je zdaleka nejoblíbenějším druhem kávových zrn.
Robusta - Méně náročnější Robusta se pěstuje v oblastech s nižší nadmořskou výškou. Obsahuje asi 2–3× více kofeinu než Arabica a její chuť je zemitá a hořká. Káva z Robusty je také silnější, tmavší a hutnější. Robusta se nejčastěji používá na přípravu espressa a obsahuje více kofeinu než Arabika. Kávovník potřebuje teplé a vlhké klima. Proto roste v rovníkových pásmech Asie, Afriky a Ameriky. Největším producentem kávy je Brazílie, následuje Vietnam, Kolumbie, Indonésie, Indie a Guatemala. Na území jižní Ameriky se pěstuje zejména odrůda arabika, která pokrývá tři čtvrtiny celkové spotřeby. V Africe, Indii, Indonésii a Vietnamu se naopak pěstuje převážně robusta. Stupeň pražení je jedním z faktorů ovlivňující výslednou chuť nápoje ve vašem šálku. Zjednodušeně řečeno určuje, jak se chuťová charakteristika kávy bude pohybovat na škále kyselost-hořkost. Platí jednoduché pravidlo: čím vyšší stupeň pražení, tím výraznější je hořkost, a naopak: čím nižší stupeň pražení, tím více převládá kyselost. Základní charakteristika jednotlivých stupňů pražení:
| Prémiová káva odrůdy Arabika z privátní řady OFFICEO je směsí zrn pocházejících z Brazílie a Nikaragui. Káva doplňuje řadu našich privátních produktů v kategorii občerstvení jako je balená voda, smetana do kávy nebo balené cukry.
Příběh Luigiho Lavazzy začal v turínském koloniálu v roce 1895. Do několika let se však jeho jméno stalo synonymem pro kvalitní italskou kávu. Společnost Lavazza přišla s novými technikami balení, které umožnily kávě zachovat si aroma čerstvých zrn a s inovacemi pokračovala i po smrti svého zakladatele. Dnes Lavazza každý rok nakoupí okolo 2,3 milionů kávy z 25 zemí, přičemž klade důraz na udržitelný rozvoj.
Segafredo Zanetti je jednou z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších italských značek s obrovským počtem zákazníků ve stovkách zemí celého světa. Jejím posláním zůstává od samého počátku šířit chuť, kulturu a přípravu pravého italského espressa. Jako jediný dodavatel kávy na světě doprovází celý výrobní cyklus i kontrolu kvality – od pěstování až po hotový šálek. Tchibo je velmi populární značka kávy, která v sobě spojuje německou preciznost, důraz na kvalitu a detail. Od svého založení v roce 1949 Maxem Herzem, je Tchibo na trhu s kávou synonymem čerstvosti a jakosti. Z původně zásilkového obchodu s kávou se vyvinula mezinárodní společnost, která působí v mnoha obchodních odvětvích, nejen v tradičním obchodu s kávou. Už od roku 1895 důvěřují milovníci kávy značce Jacobs a nechávají se hýčkat jejím kouzelným aroma. Sortiment kávy Jacobs sahá od mleté kávy, zrnkové kávy, kávových kapslí, rozpustné kávy až po kávové speciality a výrobky TASSIMO. Díky široké nabídce káv Jacobs si u nás každý může najít přesně to, co hledá. Pod značkou Puro se skrývá příběh, který vede k budování udržitelné společenské odpovědnosti. Značka vznikla v roce 2005 a je čistě fair trade, uhlíkově neutrální a přispívá World Land Trustu na záchranu deštných pralesů. Pražení kávy pomocí bezplatné energie ze slunce, navrácení všech organických zbytku z kávy zpět zemi a opakované používání obalů – tak to je PURO. Cafe Peppino Bio Fairtrade je italská káva jemně pražená v tradiční bubnové pražírně, tak aby byla zajištěna optimální kvalita kávy. Jedná se o kávu v bio kvalitě, jejíž pěstování a výroba přísně odpovídá Fairtrade označení.
Tradice kávy je spojena se značkou Eduscho od roku 1924. Značka EDUSCHO je jednou z předních značek na slovenském, německém a rakouském trhu. Dlouhodobá tradice, pečlivě sladěné kávové směsi a speciální pražení jsou zárukou vysoké kvality. Každý den je díky nezaměnitelné chuti a lahodné vůni tato káva ideální volbou. Původem rodinná pražírna kávy Illy v Terstu je jednou z nejznámějších a nejkvalitnější na světě. Již od roku 1933 ztělesňuje Illy slavnou tradici italského espressa. Chuť kávy Illy, vyráběné z vybraných zrn nakupovaných po celém světě, patří mezi znalci mezi vůbec nejoceňovanější. Samozřejmostí portfolia L’OR jsou pečlivě vybraná kávová zrna. Každé kávové zrno ovlivňuje jedinečné prostředí země, z níž pochází a každé kávě značky LOR je zajištěna její osobitost tak, aby odrážela a respektovala přirozené vlastnosti nejbohatších a pro kávu nejvhodnějších půd světa. Výsledkem je jemná káva s intenzivní chutí. Prémiové kávové směsi Piazza D‘Oro vynikají svou výjimečností a osobitým chuťovým profilem – od jemné, a přesto komplexní až po bohatou a plnou chuť tmavě pražených zrn. Zůstává věrná své původní receptuře pražení v italském stylu a prodává se na velkých trzích s kávami po celém světě. |